Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τρομοκράτες της οργάνωσης DHKP-C οι συλληφθέντες για το φουσκωτό στη Χίο

 
Τρομοκράτες που εις βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα είναι οι Τούρκοι που συνελήφθησαν στην υπόθεση του σκάφους- οπλοστασίου το οποίο σταμάτησαν για έλεγχο οι αρχές ανοιχτά της Χίου. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για μέλη του ενόπλου τμήματος της οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP-C), η οποία δρα στην Τουρκία.

Ο Χασάν Μπιμπέρ- ο 55χρονος που επέβαινε στο σκάφος και τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατονόμασε την Τετάρτη ως δράστη βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα- καταζητείται με ερυθρά αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση.

Ενας ακόμη Τούρκος, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα, καταζητείται εκτός των άλλων και με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών. Μάλιστα έχει καταδικαστεί στη Γερμανία σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ κυκλοφορούσε με πλαστό γαλλικό διαβατήριο, το οποίο είχε κλαπεί τον περασμένο Απρίλιο από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Ηδη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και προφυλακίσθηκε.


Μαζί του, στην έρευνα που έγινε στη γιάφκα της οδού Τζαβέλα συνελήφθη και ένας συμπατριώτης του για τον οποίο επίσης εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης στην Τουρκία για τη συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση DHKPC, όπως ισχύει και για τον προαναφερόμενο.

Οι Ελληνες συλληφθέντες

Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι Ελληνες που συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις ελληνικές διωκτικές Αρχές. Ομως η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν έχει αμφιβολία ότι πρόκειται για άτομα που συνεργάζονται στενά με τους Τούρκους. Για αυτό παραπέμπονται και οι ίδιοι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα.

Συνολικά στην υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα- τρεις Ελληνες και τρεις Τούρκοι- και προσήχθησαν για να εξεταστούν 17 αλλοδαποί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χίο.

Τι βρέθηκε στη γιάφκα

Για την υπόθεση έγιναν έρευνες σε σπίτια και σε χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λουτράκι και τη Χίο. Ανάμεσά τους και τα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων, στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα. Κατά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής στον τελευταίο χώρο, όσοι βρίσκονταν εκεί προσπαθούσαν να καταστρέψουν ψηφιακά αρχεία.


Αναλυτικά κατασχέθηκαν:

- 40 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

- 50 κάρτες SIM,

- 25 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,

- πλήθος laptop και tablet υπολογιστών,

- 30 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,

- 10 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,

- 44 φυσίγγια κρότου λάμψης,

- 60 ψηφιακοί δίσκοι CD,

- πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων,

- μία εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες,

- δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην τουρκική γλώσσα, και,

- ένα φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Εξετάζεται ο τελικός προορισμός των όπλων

Η έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, αλλά από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. πως οι συλληφθέντες έκαναν μεταφορά οπλισμού στην Τουρκία, όπου, από κάποια σχεδιαγράμματα και χάρτες που βρέθηκαν, φαίνεται πως είχαν σκοπό να αποβιβαστούν. Εξετάζεται όμως ακόμη το ποιος ήταν ο τελικός προορισμός των όπλων και εκρηκτικών, καθώς και η προέλευσή τους. Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουν κλαπεί από κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.


Επιπλέον οι αξιωματικοί της αστυνομίας είναι κατηγορηματικοί πως η ομάδα δεν έχει καμία ανάμειξη με την εγχώρια τρομοκρατία. Για την υπόθεση υπάρχει επαφή με τις τουρκικές αρχές, ενώ σε ότι αφορά την έκδοση των συλληφθέντων στην Τουρκία, η ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι το ενδεχόμενο θα εξεταστεί μετά την έκτιση της ποινής τους για τα αδικήματα που έχουν διαπράξει στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...